Gør havesæsonen længere med et orangeri

Haven kan godt være et trist sted, når det mørke halvår tager over. Det behøver ikke være sådan. Der er faktisk en hel masse, du kan lave i haven, selvom det er efterår, og det bliver tidligt mørkt. Hvis du synes det er koldt og trist kan du overveje et orangeri.

Orangeri eller drivhus

Et traditionelt drivhus er opført i glas. Både sider og tag er glas. Der er ingen afskærmning eller isolation i et drivhus. Et drivhus har ikke et gulv. Det står som regel på den bare jord. Måske er der lavet en flisegang, men der er absolut ingen isolering fra kulden nedefra.

Et orangeri minder mere om en vinterstue, eller en udestue. Der er mange vinduer, med glas i. Du vælger naturligvis selv om det bare skal være et enkelt lag glas, lige som i et drivhus. Du kan også vælge vinduer i dobbelt glas som isolerer en lille smule mod kulden udenfor. Drivhuset er dødt om vinteren. Der er simpelthen for koldt til at noget kan gro og trives. Et orangeri er ikke nær så koldt. Det er ikke lavet i ren glas. Der kommer aldrig frostgrader i et orangeri. Ideen er jo at citron og appelsintræer skal kunne overvintre uden at lide overlast. Et drivhus er en forår og sommer ting. Et orangeri er faktisk en helårs ting. 

orangeri

Bygge ud eller bygge til

Om vinteren kryber vi indenfor. Haven bliver overladt til sig selv. Indendøre er der nøjagtig så meget plads som der er. En tilbygning giver et rum mere. Det behøver ikke nødvendigvis at være et rum som bliver en del af huset og det at være inden døre. Det kan være den traditionelle udestue. Den som er lidt koldere end resten af huset, men ikke nær så kold som hvis man er helt udenfor. Det kan også være et orangeri. Lidt lige som en udestue, men ikke nødvendigvis i forbindelse med selve huset. Orangeriet kan stå frit, som en selvstændig bygning, bagerst i haven. Du kan selvfølgelig også nøjes med et drivhus. Det er nemt at sætte op og tager ikke ret lang tid. Det er bare ikke så attraktivt som opholdsted i vinterhalvåret. Der er nøjagtigt lige så koldt i et drivhus, som der er udenfor. Det eneste du bliver skånet for er regnen og sneen.

Havens hjerte

Om sommeren er havens hjerte ofte en terrasse eller en hyggelig krog under et stort træ eller en haveparasol. Om vinteren mister haven sit hjerte. Et orangeri kan være havens hjerte. Et orangeri behøver jo ikke kun at huse de sarte træer og andre gevækster. Du kan indrette det lige som du vil. Planter, planteborde og haveredskaber kan fylde det hele. Eller du kan tænke i både sommer og vinter. En lille hyggelig krog med et ekstra godt lysindfald kan blive havens hjerte. Et par lækre stole og et lille bord. Lidt hyggelig belysning sørger for, at du også kan være derude om aftenen. Planterne og den gode atmosfære er der jo i forvejen, så du kan lige så godt  sørge for at kunne nyde det hele året rundt.