Det du skal vide om præsentationsangst, og hvordan du håndterer det

Rigtigt mange i nutidens samfund oplever præsentationsangst. Præsentationsangst kommer i alle former og farver og kan se helt forskelligt ud fra person til person. I dag er det især unge mennesker i gymnasiet, der kæmper med præsentationsangst og angsten for at skulle leve op til de mange forventninger, der kan være, når man er et ungt menneske. Hvis du vil vide mere om præsentationsangst, og hvordan du håndtere det, skal du læse med her!  

Hvad er præsentationsangst? 

Præsentationsangst er ikke en diagnose i sig selv, men er stadig et problem, som mange i samfundet i dag kæmper med. Præsentationsangst defineres ved overdrevne bekymringer i forhold til at skulle præstere overfor sig selv og andre i sin generelle hverdag. Du kan have tegn på at have præsentationsangst, hvis du for eksempel oplever at gå fuldstændigt i sort ved en eksamen eller en præsentation. Det kan også være, at du overforbereder dig og bliver stresset ved tanken om en lille fremlæggelse.  

Vær sårbar og søg hjælp 

Er du en af dem, der kæmper med præstationsangst, er det vigtigt at huske på, at du på ingen måde er alene. Der findes mange andre derude, som også kæmper en brag kamp og som ligesom dig kunne bruge en at snakke med og relatere til. Derfor er det vigtigt, at du forsøger bedst muligt at være sårbar overfor dine nærmeste, som for eksempel venner og familie. Åbenhed og sårbarhed, og det at snakke om problemet, kan i sig selv hjælpe enormt meget. 

Derudover kan det på mange måder være en rigtigt god ide at søge professionel hjælp. Det kan for eksempel være, at du har brug for at få snakket ud om tingene med en, du ikke er tæt på personligt, men det kan også være at du har brug for nogle redskaber til at kunne håndtere præsentationsangsten i hverdagen. Uanset hvad, er det aldrig en skam at søge hjælp og være åben – faktisk kan det være en rigtigt god måde at komme videre fra problemet på.  

Det kan du selv gøre 

Der er flere forskellige ting, du selv kan gøre for at forebygge eller håndtere din præsentationsangst. Der er generelle ting du kan gøre i din hverdag som for eksempel at lære at sige ”skidt pyt” og bruge tid på dig selv og finde din indre ro. For at kunne håndtere din præsentationsangst, og måske helt slippe af med den, er det vigtigt, at du lytter til dig selv og din krop. Hvis du oplever voldsomme reaktioner på for eksempel eksamener og fremlæggelser at du går i sort, baglås eller besvimer, kan det i momentet være helt afgørende at trække vejret helt dybt, samle dine tanker og forsøge at slappe helt af. Du skal tro på, at du kan komme ud på den anden side af præsentationsangst, ved hjælp af de rette midler og teknikker.