Mange apparater på et sygehus – dem man ikke tænker over til dagligt

Det kan være meget spændende at overveje, hvor mange apparater, der egentligt er på et sygehus. Sygehuset består nemlig ikke bare af læger, sygeplejersker, portører og receptionister. Sygehuset består af en lang række tekniske apparater, som hver dag skal være med til at få sygehuset til at løbe rundt. Hvis du har et teknisk flair, kan det være, at du overvejer at udvikle eller producere produkter, som sygehuset med tiden kan få gavn af? Læs videre i denne artikel, hvor du bliver præsenteret for en række apparater på sygehuset.

Et overset apparat

Der er en lang række apparater på sygehuset, som er med til at få sygehuset til at rende rundt. Der står f.eks. centrale vakuummaskiner til medicinsk vakuum. Det er bl.a. dem, som sygehuset bruger til udsugning, når de opererer. Maskinerne er store, og danner ligesom basen for alt den vakuum sygehuset anvender. Når man tænker på vakuum, kommer man ofte til at tænke på de små maskiner, man kan bruge til at danne vakuum om madvarer, så de kan holde længere i køleskabet og fryseren. Det er for sin vis også samme princip bare i større skala. De store vakuummaskiner har nemlig også til formål at fjerne luft. Hvis du er interesseret i at læse mere om forskellige slags vakuum maskiner, kan du læse mere her: https://granzow.dk/produkter/vakuumpumper.

Den store maskiner, som anvendes af lægerne

Der findes som sagt mange apparater og maskiner på et sygehus. Et af de helt store maskiner, som ofte koster rigtigt meget, er MR scanneren. MR scanneren tillader, at man kan tage scanningsbilleder, som med mere tydelige end hvad en ultralydsscanner kan vise, om der f.eks. er kræftceller i kroppen, og om det har bredt sig. Den kan også være med til at udrede for bl.a. hjernesvulster, multipel sklerose, blodprop i hjernen, blødning i hjernen og mere. I MR scanneren skal man ligge helt stille, for at billederne kan vise noget. En anden funktion MR scanneren også har, som man måske ikke så ofte tænker på, er at den kan være med til at hjælpe efterforskere med deres efterforskningsarbejde, når nogen er død af uforklarlige årsager. Man tager den afdøde ind i MR scanneren for bl.a. at se, om billederne viser noget om, hvordan denne person er død.

vakuum

Et lille hurtigt redskab på sygehuset

Der findes foruden de store maskiner, også små maskiner som f.eks. vagtlægen og andre læger bruger, når de får patienter ind ad døren. Det er eksempelvis vigtigt, at lægerne har mulighed for at måle patienternes infektionstal, da infektionstallet kan være væsentligt for at afgøre, om en patient skal i medicinsk behandling eller ej. Apparatet hedder et CRP apparat, og de virker ofte sådan, at man tager en lille blodprøve på patienten, hvorefter maskinen giver et resultat efter et par minutter. Hvis infektionstallet ligger på over 50, vil det ofte betyde, at patienten skal starte på penicillin. Det vil selvfølgeligt altid være en lægefaglig vurdering, der afgør om patienten starter i medicinsk behandling.